Vi på Triada AB använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
 

Vad handlar artificiell intelligens egentligen om? Och hur optimerar EPOS AI™ din ljudupplevelse?

 

Det finns mycket tankar kring artificiell intelligens och dess applikationer inom teknik. Det missförstås ofta; Pratar vi autonoma maskiner som tänker själva? Eller en applikation som med enorma mängder data och datorkraft kan läras att "tänka" och utföra uppgifter på egen hand. Det sistnämnda är förståeligt närmare sanningen och i den här artikeln försöker vi tydligt förmedla vad Artificial Intelligence eller AI är, och hur EPOS-ingenjörer har utvecklat EPOS AI ™ för att skapa en optimerad ljudupplevelse för sina headsetanvändare.

 

Vad är artificiell intelligens?
 
AI syftar till förmågan hos ett datorprogram eller applikation att lära av sig själv och artificiellt efterlikna mänsklig intelligens. Det görs genom att samla in enorma mängder data, gå igenom den och använda AI för att identifiera mönster som inte ses för människor och som sedan kan tillämpas för specifika utmaningar. Från enorma medicinska genombrott till att förutsäga vilken typ av musik du vill lyssna på under en söndagseftermiddag, AI har under de senaste åren blivit mer och mer utbrett. Det används till och med för att hantera våra hemliv och arbetsplaner genom personliga assistenter som Alexa.
 
En närmare titt på AI och maskininlärning

Med sådana utbredda applikationer sammanflätade i alla aspekter av våra liv, hur fungerar det exakt att AI ger en maskin förmågan att "lära sig"? Maskininlärning började definieras under mitten av 1900-talet och användes som ett verktyg inom högteknologiska industrier. På senare tid, med enorma ökningar av datorkraft och tillgång till "big data", har AI blivit vanligare och möjliggjort utveckling av personliga assistenter som kan förutsäga våra handlingar. Ett neuralt nätverk är en vanlig form av maskininlärning, som består av en serie sammankopplade neuronlager som liknar de miljarder neuroner som finns i den mänskliga hjärnan. Eftersom ett neuralt nätverk efterliknar den mänskliga hjärnan, kan det tränas på i stort sett samma sätt. För att göra det matas det neurala nätverket med en serie ingående data och "rättat" önskat resultat. Med tiden och genom en process av prövningar och feljusterar kan AI'n kontinuerligt anpassa neuronerna tills den lär sig det väsentliga i ”träningsdatan”. Men precis som den mänskliga hjärnan kan de här nätverken göra misstag och kommer inte alltid att ge det perfekta resultatet. Men ju mer vi utbildar nätverket, desto bättre blir det.

 
 

Vad betyder allt detta för dina EPOS-produkter?
 
Så, om AI används både på stora och små sätt för att revolutionera våra liv, hur används det av våra expertingenjörer på EPOS för att säkerställa att du får den bästa möjliga ljudupplevelse? Svaret är genom EPOS AI™ - ett litet men kraftfullt nätverk som kan separera mänskliga röster från bakgrundsljud medan du är i samtal. Det är det neurala nätverket som har utvecklats noggrant under många tusentals timmar och med många olika verkliga ljud från det verkliga livet. Det har gjort det möjligt för EPOS AI™ att "lära sig" skillnaden mellan användarens tal och andra omgivande ljud - även de ljud från andra som talar i bakgrunden - och vi stannar inte där. EPOS AI™ är en pågående, mycket avancerad djupinlärningsprocess som fortfarande pågår i EPOS ljudlaboratorier. Nya ljud matas kontinuerligt in i det neurala nätverket för att förfina teknologin ytterligare. Den stora nyheten för våra användare är att vi med produktuppdateringar kan förbättra EPOS AI™ -nätverket i ditt headset och optimera samtalets tydlighet ännu mer.
 
ADAPT 600-serien

Driven av EPOS AI™ för dagens mobila arbetskraft
 
Dagens mobila, mångsidiga arbetare växlar mellan bullriga öppna kontor, flygplatslounger och internetkaféer och tar samtal i ständigt föränderliga ljudmiljöer. Det är här EPOS AI™ och dess mycket avstämda neurala nätverk av otaliga ljudupplevelser skapar en tydlig fördel. Vårt senaste flaggskeppsheadset, det banbrytande ADAPT 660 drivs av EPOS AI™ och är världens första UC-certifierade headset som innehåller en maskininlärningsförbättrad röstupptagning. Genom det neurala nätverket inom EPOS AI™ kan tre "strålformande" mikrofoner (beamforming microphones) inbyggda i ADAPT 660 fokusera på användarens röst genom att filtrera bort oönskade bakgrundsljud som skrattande kollegor, trafik, vind och en hel rad andra ljud "lärda" i EPOS ljudlaboratorie. Det förbättrar talförståelsen för headsetets lyssnare och i kombination med adaptiv aktiv brusreducering (adaptiv ANC) och ett klart stereoljud förbättras samtalets tydlighet på båda sidor av samtalet. Så här säkerställer ADAPT 660 att användaren kan maximera fokus och produktivitet när som helst och var som helst.
 

 
 

Kompakt storlek, kolossal tydlighet

EPOS AI™ är så liten att nervnätverket enkelt kan byggas in i ADAPT 660-headsetet så att det kan fungera som en Edge AI-enhet - vilket innebär att AI är integrerat så nära användaren som möjligt. För att ge lite perspektiv är EPOS AI™ mycket mindre än Tiny AI som är integrerad i smarta telefoner. Vidare kan cirka 50 st av EPOS AI™'s nervnätverk enkelt passa in i minnet som används av en enda JPG-bild. Den superkompakta storleken är det som tillåter EPOS AI™ att köras lokalt i headsetet utan att behöva en anslutning, till exempel en mobiltelefon.

EPOS AI™ i framtiden
 
Baserat på branschens första headset med maskininlärningsförbättrade röstupptagning, ADAPT 660, fortsätter våra ljudtekniker att förfina möjligheterna med EPOS AI™. Det finns ingen tvekan om att det inom en snar framtid kommer ett brett utbud av ljudenheter, från mobiltelefoner till headset och öronsnäckor, som alla kommer innehålla någon form av AI som möjliggör mer effektiva, personliga interaktioner. På EPOS förstår vi att vårt arbete hittills med EPOS AI™ bara är toppen av isberget och vi ser fram emot att tillämpa tekniken vidare. Det som är säkert att säga är att när vi fortsätter att utforska kraften i ljud kan vi använda EPOS AI™ för att maximera produktiv kommunikation och förbättra företagens prestanda världen över.